ŠUMI SKOZI ČAS

Sodobno zasnovan Center Šumi se bohoti na mestu nekdanje kultne stavbe - iz časov, ko Ljubljana še ni bila evropska prestolnica.

Zgodovina prostora je prežeta s številnimi zgodbami, med katerimi nekatere sežejo v bronasto dobo, druge pričajo o velikem podjetniškem pogumu, tretje pa o ustvarjalnem naboju t.i. »generacije ’68« – generacija umetnikov, filozofov in kulturnikov, ki so se zbirali v lokalu Šumi.

V začetku 1. stoletja so Rimljani na prostoru današnjega središča Ljubljane postavili svojo kolonijo Emono, ki je na začetku predstavljala vojaško utrdbo, kasneje pa prerasla v upravno-administrativno, politično, ekonomsko in kulturno središče. Že takrat je ta prostor veljal za križišče trgovskih poti, kar velja še danes. Med zadnjimi izkopavanji v letu 2004 je bila odkrita rimska cesta, ki je tekla v smeri V-Z. Med najdragocenejšimi odkritji na območju Centra Šumi je vrhunsko izdelana gema s podobo Apolona (1. stol. pr. n. št.). Med pomembnejša odkritja sodi še gema s portretom Marsa, merna miza, ki so jo trgovci in kupci uporabljali za preverjanje prostornine prodajanih izdelkov ter zelo dobro urejena kanalizacija, zgrajena pod sredino cestišča proti koncu 1. polovice 1. stoletja.   

To je zgodovina, ki jo bo podedoval novi Center Šumi.

Drugo pomembnejše obdobje se je začelo leta 1876, ko je Jožefina Schumi pričela z obrtniško izdelavo bonbonov, sladic in melisnic, ki jih je prodajala v svoji lastni trgovini. Po 1. svetovni vojni je delavnico odkupil Dragutin Hribar. Proizvodnjo je moderniziral in nastala je znana tovarna trdih in desertnih bonbonov ter peciva. Po 2. svetovni vojni so tovarno nacionalizirali, kasneje pa proizvodnjo preselili. S tem pa je nastal prostor za tretje poglavje.

V stavbi, kjer je bila prej delavnica sladkarij, je nastal lokal Šumi. Lokal je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja zbirališče svobodomiselnih umetnikov in kulturnikov. Zaradi neposredne bližine fakultet, kulturnih ustanov in uredništev revij so vanj zahajali danes najbolj priznani slovenski glasbeniki, novinarji, gledališki igralci…  

To je zgodovina, ki jo bo podedoval novi Center Šumi. Zgrabite priložnost in postanite pomembno poglavje zgodbe o Šumiju.  

Na območju današnje Ljubljane se pojavi prva kolonija starih Rimljanov. Tej odločitvi sta botrovala odlična strateška lega in obilica naravnih bogastev.

Začetek 1. stoletja

Začne se proizvodnja bombonov Šumi. Manjša obrtniška dejavnost kmalu preraste v pravo industrijo in tako nastane ena od najbolj prepoznavnih blagovnih znamk regije.

1876 - 2. sv. vojna

Proizvodnja bombonov se je preselila, na mestu tovarne pa se je v 70ih letih odprl lokal Šumi. Zaradi izjemne lokacije so ga ljubljančani vzeli za svojega in hitro je postal eno od glavnih zbirališč umetnikov in kulturnikov.

Obdobje 70' - 80'

V centru Ljubljane so potekala številna arheološka izkopavanja. Bogata zgodovina mesta je prišla na dan, hkrati pa se je razvila ideja o stanovanjsko -komercialnem centru, kot ga v Sloveniji še ni bilo. 

Center Šumi je ponosen, da lahko nadaljuje to zgodbo.

od leta 2004 dalje

sl_SISL